keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Äksy eepostelija

Sallaan saapui marraskuun lopussa 1841 kärttyinen seurue. Matka kauas pohjoiseen ja kaksipäiväinen taival Kemijärveltä Sallaan oli vienyt miehiltä mehut. Jängät upottivat, matkattiin tietä pitkin, jolla ei ollut jälkeä, ja pohjoinen kansa otti kupoliin.

Miekkosten arviot sallalaisista eivät olleet kovin mairittelevia: Sallan rahvas on muuten laiskaa, epäluuloista, veijarimaista, ryypiskelevää, runsaan maksun nylkijöitä milloin vaan sopii, kykenemätöntä.

Tällaiseen lähimmäisenrakkautta ja ennakkoluulottomuutta huokuvaan kielenkäyttöön eivät kaikki pysty. Kyse oli tietysti sivistyneistön edustajista. Suomen kansalliseepoksen Kalevalan isä Elias Lönnrot ja tuleva suomen kielen professori M. A. Castrénhan ne nämä reissumiehet olivat.

Herrojen seikkailuja villin idän ihmemailla sivuaa myös Erno Paasilinna kirjassaan Kotiseudulla ja vierailla mailla (Otava 1988). Paasilinnan mukaan Lönnrot ja Castrén olivat joutuneet Sallassa töykeiden, tyrkyttelevien ja ilkeiden ihmisten pariin.

Mitähän tuolla matkalla on tapahtunut? Mitenkähän eepostelijat ovat tähän ”rahvaaseen” suhtautuneet? Millaisella mielellä ovat olleet liikkeellä?

Oli miten oli, tämä Sallamme erämaan sylissä on aina kiehtonut kulkijoita. Ja kulkijoiden mukana ovat kulkeneet tarinat. Heistä on myös jäänyt tarinoita elämään.

Nämä kairat sisältävät paljon erämaitten historiaa, kuten Paasilinna toteaa. Ja historia elää tarinoissa. Kärttyisissä, kaikenlaisissa. Kertokaamme niitä!

LÄHTEET
Erkki Hautala: Kestikievareita, kinttupolkuja, talviteitä ja retkireittejä. Tarinoita Kuolajärven ja Sallan kulkuväyliltä. Sallan kunta.
Erno Paasilinna: Kotiseudulla ja vierailla mailla. Otava, 1988.Onko sinulla mielessäsi Sallaan liittyviä tarinoita? Kommentoi tätä blogia tai lähetä vaikka sähköpostia (vesa.heikkinenÄTsalla.fi). Muistellaan menneitä ja tulevia! Myös vanhat valokuvat, esineet ja kaikki muut Sallan tarinaan liittyvät materiaalit kiinnostavat.

Ensilumi Sallatunturilla. Kuva: Vesa Heikkinen.

3 kommenttia:

 1. Mainio tapa sinulla vinkata kesälukemista some-lähimmäisen lukupöydälle. Tiedä vaikka hyvinkin...
  Tuleeko näitä Salla-blogeja lisää?

  VastaaPoista
 2. Hei, Ilkka!

  Kiitos! Vinkkaan vain hyvistä kirjoista :)

  Tulee Salla-blogeja, tulee, varmaan melkein päivittäin.

  Terv. Vesa

  VastaaPoista
 3. Terveisiä Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museosta.

  Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon myymälästä löytyy Erkki Hautalan julkaisut Kestikievareita, kinttupolkuja, talviteitä ja retkireittejä sekä tarinoita Sallan koululaitoksen 120-vuotisesta historiasta kertovan, Oppi ei ojaan kaada eikä taito ole taakaksi. Kaupantekijäisiksi saattaapi saaha vielä Sallan kaiku lehden joka sekin on taattua Hautalaa. Museon pirttikahvilassa on myynnissä muidenkin kirjailijoiden mukavaa kesäluettavaa ja hyllystä voipi löytyä vaikka matkalaisten tuliasia tai ihan vain pientä kotiin viemistä. Museon pirttikahvilassa voi piipahtaa perinteisellä kampanisukahvilla ja kesähelteiden yllättäessä jäätelö paussilla. Museon puolella ja ulkonäyttelyalueella voi tutustua Sallan kiehtovaan historiaan opastettuna tai ihan ittekseen tutkien. http://www.salla.fi/museo

  VastaaPoista

Voit vapaasti kommentoida blogimerkintää. Kommentit eivät tule näkyviin heti; bloggaajan pitää ensin hyväksyä ne. Voit lähettää myös muita kuin juuri tähän blogiin liittyviä huomioita Salla-aiheesta blogin kirjoittajalle. Kiitos!