tiistai 30. kesäkuuta 2015

Muistelmia Lapin tuntureilta

Kun kotoisat kankaat ja niityt, omat kotinurkat alkavat käydä kutakuinkin tutuiksi, kun siellä ei enään ole sanottavasti uutta huomattavissa, uusia näköaloja ei enään aukene, silloin alkaa luulenpa jokainen todellinen keräilijä, olkoonpa kasvi- tai eläinmaailman valinnut tutkimustensa esineeksi, haluta oudoimmille seuduille, uusiin olosuhteisiin, palatakseen sitten saavutettuine kokemuksineen, uusine näkökohtineen tutuille kotiseuduille, jossa niiden johdosta melkein aina myöskin aukenee uusia näköaloja. Etelä-suomalaiselle luonnontutkijalle useinkin kajastaa Lappi, sen erämaat ja nevat, mutta etenkin sen tunturit tuollaisena kultamaana.
Näin hehkuttaa Väinö Borg kirjoituksessaan Muistelmia Lapin tuntureilta. Teksti on julkaistu Luonnon ystävä -lehdessä lokakuussa 1899. Siinä kuvataan yksityiskohtaisesti Sallatunturin ja Rohmoivan kasvistoa, joka todetaan suhteellisen köyhäksi, Sallatunturin laki jopa köyhän köyhäksi. Maisemasta sentään muistetaan mainita sen upeus.
Luulenpa sentään että jokainen ensi kerran noustessaan  tällaisen etelälappalaisen tunturin laelle hieman pettyy floristisen saaliin suhteen nimittäin, ei näköalan mahtavuuden suhteen.
Niin monenlaisin silmin tätä maisemaa voi katsella. Jokainen muodostaa kokemuksistaan omanlaisensa tarinan.

Me kävimme tänään yhdellä Sallatunturin upeista reiteistä ihastelemassa tätä mahtavaa maisemaa ja karua kasvistoa. Tässä kuvasatoa patikkamatkalta Tunturilammille. Köyhyys näyttäytyi tänään rikkautena.


Sallatuntureista isompi (ent. Iso Pyhätunturi) kuvastuu Tunturilammen pintaan.
Tauko ja sääskisavut.
Kirjosieppo ruokintahommissa.
Köyhää?
Ketoa reitin varrella.
Hilla kukkii lammen rannalla.
Ohukainen ja Paksukainen raataavat.
Taivas, tunturi ja lampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit vapaasti kommentoida blogimerkintää. Kommentit eivät tule näkyviin heti; bloggaajan pitää ensin hyväksyä ne. Voit lähettää myös muita kuin juuri tähän blogiin liittyviä huomioita Salla-aiheesta blogin kirjoittajalle. Kiitos!