maanantai 22. kesäkuuta 2015

Karmeita tarinoita repussa mulla

Nyt reppu jupiset riimisi rupiset
tai katkon sinulta nyörit
Nyt korvaani karmeat juttusi supiset,
kotona turhaan jaloissa pyörit
Näin laulaa Martti Syrjä Eppu Normaali -orkesterin kappaleessa Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset. Kappale muljahti mieleeni, kun juttelin erään sallalaisen kanssa seudun tarinoista.

Jos korpi osaisi kertoa... Monenlaista selkkausta ja sattumusta on näillä kairoilla koettu. Osa kaukaisista tapahtumista on antanut paikalle nimen: mitä tapahtui vaikkapa Murhahaarassa?

Mutta on niitä tuoreempiakin tarinoita. Olipa kerrankin eräs savolaisisäntä päättänyt päättää maallisen taivalluksensa. Syyt olivat mitä olivat, mitäpä niistä. Ja mitäpä sitä moralisoimaan.

Mies laati tarkan suunnitelman, tutki kartat. Jätti kotiinsa viestejä, joiden mukaan asiat oli määrä hoitaa hänen mentyään. Naapurin isännälle oli piilottanut kaljakorin tiettyyn paikkaan, ja jättänyt siitäkin lapun, pitäähän ne lainat maksaa.

Otti suunnan kohti Sallaa. Ajoi määränpäähän, jätti auton parkkipaikalle. Sinnekin lappu, joka opastaisi sitten etsijää eteenpäin.

Kapusi korkeimmalle kohdalle. Nautti puoli pulloa paremmansorttista konjakkia. Makusteli maisemaa, kuunteli luonnon hengitystä, hengitti mukana, lopulta teki sen, mitä oli tullut tekemään. 

Jossain vaiheessa miestä tietysti alettiin etsiä. Oli etsijöitä, poliiseja ja rajamiehiä. Löytyi auto, löytyi sieltä viesti. Nuori rajamies arveli, että jos sellaiseen hommaan ryhtyy, kiipeää varmaan tuonne ylös. Sieltä löytyikin etsitty.

Ja löytyi puoliksi nautittu konjakkipullo. Pullon vieressä lappu: Ota kuataiset.

Tarina ei kerro, ottiko virkavalta savolaismiehen kehotuksen mukaiset kaatoryypyt. Mutta sen tarina kertoo, että mies oli valinnut hirmuiselle teolleen kauneimman mahdollisen paikan. Kaunisharjun.

Metsä katselee monin silmin, kuuntelee monin korvin. Kuva: Vesa Heikkinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit vapaasti kommentoida blogimerkintää. Kommentit eivät tule näkyviin heti; bloggaajan pitää ensin hyväksyä ne. Voit lähettää myös muita kuin juuri tähän blogiin liittyviä huomioita Salla-aiheesta blogin kirjoittajalle. Kiitos!