keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

KAPPALE KAUNEINTA SALLAA

Sallalainen hiihtää kesät talvet, vaikka kesät ovatkin toisinaan harmittavan vähälumisia. Hiihtelin äskettäin isollakirkolla Suomen kansallismuseoon katselemaan maailman vanhinta sivakkaa.

Siellä se lepäsi vitriinissään. Esihistoriallisella osastolla. Arvokas paikka.

Monia muinaissuksia on Suomenniemeltä löydetty, mutta vain yksi on kivikautinen. Se on tämä Sallan kappale. Näin esihistoriallisista kulkuvälineistä näyttelyssä kerrotaan:



Vain yksi on kivikautinen. Tältä se näyttää:



Tässä pari yksityiskohtaa:





Nopeasti katsottuna tämä kuulu kulkupeli ei ole kummoinen. Ei kovin pitkä rusehtava puukappale, ehkä toistakymmentä senttiä leveä. Jotain uria siinä näyttäisi olevan.

Kuten tarina kertoo, kappaleen löysi Jaska Repo Särkiaavalta ollessaan ohjakaivuuhommissa. Aikakirjoissa oli vuosi 1938. Aluksi puolentoista metrin syvyydestä löytynyttä mäntypuun palaa pidettiin reen jalaksena, mutta pohjassa olevat urat eli olakset kertovat muuta: suksi sen on täytynyt olla.

Kukahan hiihteli siinä Särkelän seutuvilla silloin, yli 5 000 vuotta sitten? Mihin oli matka? Tuohivaaraako tavoitteli vai Naruskalleko suuntasi? Kenties Kuolajokea kohti? Entä mikä tuli vastaan, miten kävi, minne joutui toinen hiihdin...

***

Aika huima paikka tuo museo muutenkin. Katselin karttaa, joka kertoo viikinkien retkistä:




Aika läheltä näitä Sallan seutuja reitti liippaa tuolla Vienanmeren Kantalahdessa. Hm... Jännittävää! Tähän tapaan museossa kerrotaan näistä retkistä:



Hopeaa...  Kansallismuseossa on näytillä myös niin sanottu Aatservaisen hopea-aarre. Sitä esitellään yhdessä Janakkalan ja Raision kätkölöytöjen kanssa; ilmeisesti tässä on käynyt niin, että jossain vaiheessa löydöt ovat sekoittuneet eikä enää olla täysin varmoja, mikä esine on löytynyt mistäkin. Varmaa kuitenkin on, että hopea-aarteeseen on kuulunut 12 punnusta ja pilkkohopeaa sekä yksi kahdesta vartaasta kierretty hopearengas. Aarre oli kätketty kiven alle ja kääritty tuoheen. Kyse lienee myöhäisrautakautisen kauppiaan kätköstä.


Mitä kaikkea mahtaakaan kätkeä alleen sallalainen kuntta ja sammal? Arkeologisia kenttätutkimuksia on tehty alueella kohta kaksi sataa vuotta, mutta luulenpa, että paljon on vielä löytymättä. Näin asiasta Sallan kulttuuriympäristöohjelmassa:
Vanhan Sallan (vuoteen 1936 Kuolajärvi) arkeologinen tutkimushistoria alkaa vuodesta 1839, jolloin nykyisin Venäjän puolella sijaitsevan Korjan Aatservaisesta  löytyi  myöhäisrautakautinen  hopea-aarre.  Ensimmäinen  tieteellisistä  lähtökohdista tehty inventointi seudulla oli Hjalmar Appelgrenin 1879 tekemä matka Kuolajärvelle, josta hän merkitsi muistiin perimätietoja muun muassa seidoista ja saamelaisasutuksen muistoista sekä toimitti museokokoelmiin kaksi kiviesinettä Niemelän Kenttäniemestä ja Kesälahdelta. Vuonna 1898 paljastui Onkamon Kaakkurilammelta 1500- ja 1600-lukujen vaihteeseen ajoittuva saamelaishautaus. Seuraavina vuosikymmeninä seudulta toimitettiin museokokoelmiin vain muutamia esinelöytöjä. Vuoteen 1945 mennessä Vanhasta Sallasta oli tiedossa viitisentoista arkeologista löytöpaikkaa. Niistä viisi sijaitsee nykyisen Sallan kunnan alueella.
Toki paljon on etsitty ja löydetty noiden vuosikymmenten jälkeenkin. Mutta ehkä ne suurimmat löydöt ovat kuitenkin vielä tekemättä. Ehkä Salla vielä kätkee suurimman salaisuutensa, tarinoiden tarinan.

***

Siitä suksesta. Se voisi olla hopeaa ja kultaakin kalliimpi aarre Sallalle. Paitsi mahtavina hiihto- ja laskettelumaastoina ja -mahdollisuuksina myös tarinoina. Ammoiset turkismetsästäjät, talvisodan hiihtäjät, koulujen hiihtokisat, hiihtourheilijamme, Spede linkomäkineen, Häkä-Häkkinen nopeuslaskurinteineen. Ja onhan meillä ollut olympiaedustajiakin. Lapin olympiaurheilijat kautta aikojen -listauksesa mainitaan Salla näiden urheilijoiden kohdalla: 
* Aatsinki, Pentti Kalevi (*28.4.1939 Salla), OH, ampumahiihto, varamies 1964. 
* Hackman-Uski (o.s. Hackman, myöh. Hackman-Toikka),Camilla Maria Virginia (*10.6.1959 Turku), Salla Speed Team, nopeuslasku, karsinnan 12:s 1992 (näytöslaji).
 * Meinilä, Martti Henrikki (*10.11.1927 Salla), OH, ampumahiihto, 20 km:n 8:s 1960.
* Mulari, Tarja Annikki (*3.5.1965 Kuopio), Salla Speed Team, nopeuslasku, KULTA 1992 (näytöslaji).
Sallaiset ovat näyttäneet hiihtäjän kykynsä myös evakkomatkoillaan. Tämä muuan halsualainen muistelus:
(...) sallalaiset pikkupojat olivat olleet halsualaisia poikia parempia hiihtämään ja laskemaan mäkeä. Sallalaiset pojat rakensivat ensimmäiset hyppyrimäet joenpenkalle, josta myös halsualaiset saivat laskea. Sodan päätyttyä halsualaiset rakensivat samanlaisen mäen, josta (...) perheen poika hyppäsi ja tuli mahalleen alas. Tämän jälkeen eräs lasten isistä kävi purkamassa mäen.

LÄHTEET
* Tiina Elo ja Sirkka-Liisa Seppälä: Raivaajien ja rakentajien Salla. Sallan kulttuuriympäristöohjelma. Ympäristöministeriö, 2012.
* Evakot. http://www.halsuanevakot.fi/index.php?id=52. Haettu 15.7.2015.
* Eija Ojanlatva: Hopeaa Inarijärven kallionkolosta. Raito, 2004.
* Suomen kansallismuseo. Näyttelyt, heinäkuu 2015.
* Lapin olympiaurheilijat kautta aikojen. http://www.saunalahti.fi/~sut/lappiok.html Haettu 15.7.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit vapaasti kommentoida blogimerkintää. Kommentit eivät tule näkyviin heti; bloggaajan pitää ensin hyväksyä ne. Voit lähettää myös muita kuin juuri tähän blogiin liittyviä huomioita Salla-aiheesta blogin kirjoittajalle. Kiitos!