perjantai 31. heinäkuuta 2015

UNIVERSUMIN PARAS SALLA


Suomen Salla on maailman ja koko universumin paras Salla. Ainakin jos sallalaisilta kysytään, meijän Salla on oikeastaan ei vain paras vaan myös ainoa Salla.

Ihan mukiinmeneviä Salloja on toki muuallakin. Esimerkiksi Virossa Rakken kunnassa Länsi-Virumaalla on 150 asukkaan Salla-niminen kylä. Viron sallalaisten kanssa Suomen sallalaiset ovatkin viritelleet yhteistyötä. Kaikesta päätellen oikein mukava paikka tämä Viron Salla ja hyviä sallalaisia asukkaina.

Myös Itävallassa on Salla-kylä. Sainkin vastikaan terveisiä Itävallan Sallassa vierailleelta Suomen sallalaiselta. Itävallan sallalaiset ovat kuulemma hyvin perillä Suomen Sallasta. Siellä kerrotaan yhä tarinoita heikäläisten vierailusta Suomen Sallassa kolmisenkymmentä vuotta sitten. Suomen Salla oli tehnyt vahvan vaikutuksen. Oli ollut keskikesä ja valoisaa päivin öin. Itävallan sallalaiset eivät oikein olleet pysyneet kärryillä siitä, mikä vuorokaudenaika milloinkin oli. Onko nyt aamu vai ilta, pitääkö juoda kahvia vai olutta...

Tämä 320 asukkaan viehättävä Itävallan Salla mainostaa itseään kiinnostavalla slogaanilla: Salla, dort wo die Welt noch in Ordnung ist. ~ Salla, where the world is still as it should be. Suomeksi siis ajatus jotensakin näin: Salla, täällä maailma on yhä sellainen, kuin sen pitäisikin olla. Sopisi hyvin meidänkin Sallamme johtoajatukseksi, jos ajattelemme vaikkapa erämaitamme ja sitä luonnonrauhaa, jonka täällä, keskellä ei mitään, yhä voi kokea.

Euroopan sallalaiset varmasti jo tietävätkin, millaista vetovoimaa Lapin Sallassa on. Mutta mitä kertoa tietämättömille tästä seudusta. Sallaan voi liittää monenlaisia mainesanoja, superlatiivejakin. Täällä on paljon parasta, osa ihan tutkitusti parasta, osa omissa mielikuvissamme parasta. Tässä vain muutamia esimerkkejä erinomaisuudestamme, yhtään liioittelematta:
Maailman puhtain ilma, kysykää vaikka Värriön tutkimusaseman tutkijoilta

Suomen kylmin paikka, Naruska; väittäköön Kittilä mitä väittää

Ehkä maailman vanhin suksi (kivikaudelta), varmasti ainakin Euroopan vanhin
Suomen suurin ja maailman suurimpiin kuuluva hiidenkirnu Juomapata Aholanvaarassa

Poikkeuksellisen suuri ja pitkäikäinen jääkauden aikainen Sallan jääjärvi

Maailman parhaat hillajängät, muutenkin kasvistoltaan ja eläimistöltään mittaamattoman arvokkaita suoalueita
Maailman sallaisimmat sotilaat ja kärsivällisimmät evakot
Suomen suurin asutuspitäjä sotien jälkeen, aivan poikkeuksellinen menestyksekäs jälleenrakennus- ja raivaustyö
Euroopan suurin savotta ja aidoimmat jätkät
Maailman parhaat tortut (viisisakaraiset, suolaiset kampanisut) ja kuivalihavelli

Kaikessa hienovaraisessa alakuloisuudessaan maailman mahtavimmat tunturit, vaarat, selät ja maisemat

Maailman hienoimmat erätarinat A. E. Järvisen kertomina

Maailman innokkaimmat pöytälaatikkokirjoittajat ja muistelijat
Ylipäätään universumin parhaat tarinat ja tarinankertojat 
Maailman nöyrimmät ja vaatimattomimmat ihmiset, mot. ;)
Maailman puhuttelevin hiljaisuusJään nyt viikoksi lomailemaan. Päivitän blogiani taas loman jälkeen. Ottakaa yhteyttä ja muistelkaa! Hyvää kesänjatkoa kaikille!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit vapaasti kommentoida blogimerkintää. Kommentit eivät tule näkyviin heti; bloggaajan pitää ensin hyväksyä ne. Voit lähettää myös muita kuin juuri tähän blogiin liittyviä huomioita Salla-aiheesta blogin kirjoittajalle. Kiitos!